Slovenië, een veelzijdige parel

Slovenië, een veelzijdige parel

Deel dit artikel

Een aards paradijs van besneeuwde bergtoppen, turquoise rivieren en een kust waar Venetiaanse stijl het verleden verraadt. En dat allemaal slechts anderhalf uur vliegen vanuit België. Slovenië verrijkt haar natuurlijke schatten met harmonieuze architectuur, charmante rustieke cultuur en verfijnde keuken.
 

Adembenemende schoonheid

Van de toppen van de Julische Alpen en de ondergrondse magie van Postojna en Škocjan, tot smaragdgroene meren en rivieren en de korte, maar indrukwekkende Adriatische kust. Slovenië heeft het allemaal. En met meer dan de helft van zijn totale oppervlakte als beschermd bosgebied, is Slovenië werkelijk één van de groenste landen in de wereld.

Buitenactiviteiten

Slovenië is eerst en vooral een outdoor-bestemming. De lokale bevolking is enorm actief-en verwacht dat jij dat ook bent. De lijst van activiteiten is eindeloos, met als meest populaire sporten skiën, wandelen, hiken en fietsen. Snelle rivieren zoals de Soca schreeuwen om te worden geraft en er zijn diverse extra activiteiten, zoals paardrijden. Wist je trouwens dat Lippizaners, die prachtige witte paarden, afkomstig zijn uit Slovenië? Je kan ze bezoeken in Lipica. En als dat voor jou allemaal een beetje te veel van het goede is, dan kan je nog steeds uitwijken naar de kust om heerlijk te zonnen aan de Adriatische Zee.

Culturele schatten

Je zou kunnen denken dit groene land enkel natuur te bieden heeft, maar niets is minder waar. Een goed voorbeeld is het meer Bled, waar een kleine barokke kapel op een pittoresk eiland en een dramatisch kasteel dat boven de rotsen opdoemt, een harmonisch geheel vormt. De architectuur is heerlijk gevarieerd-van de Venetiaanse havensteden van de kust tot de rustieke boerderijen in Hongaarse stijl van Pomurska, en van de gotische kerk van Gorenjska tot de Art Nouveau pracht van Ljubljana.

Een kwestie van smaak

De Sloveense keuken leent telkens een beetje van haar buren Italië, Oostenrijk, Hongarije en de Balkan. In het hele land worden verse, lokale en seizoensgebonden producten op de kaart gezet, en dat proef je. Het resultaat is een geweldige Foodie-bestemming, waar je in elke regio wel iets unieks tegenkomt. Sloveense wijn is een onaangekondigde kracht, en de regionale wijnen (vooral witte), paren uitzonderlijk goed met lokale specialiteiten

Natuurtip: Wil jij een van de vele grotten bezoeken, maar ben je geen klimmer? Bezoek dan zeker de Postojna grotten, het grootste grottenstelsel van Europa! Hier geniet je van een verkoelend ritje in de ondergrondse trein, terwijl je de magisch verlichte ruimten comfortabel bewondert.
 

Cultuurtip: hoofdstad Ljubljana mag dan wel de grootste stad van Slovenië genoemd worden, ze voelt aan als een pittoresk groen stadje, bruisend van culturele evenementen. Er zijn er tot 3 per dag! Bezoek ook zeker eens de ‘Open Kitchen’ een wekelijkse markt waar je versgemaakte specialiteiten kan proeven.
 

Gastronomische tip: Hou je van goede wijnen, bezoek dan zeker het Oosten van Slovenië. Hier vind je niet alleen de oudste wijnrank ter wereld (450 jaar!), maar je kan er ook proeven van lokaal gebrouwen bieren in de enige bierfontein ter wereld.
 

Elke regio zijn specialiteit

Slovenië is een enorm divers land. Daarom heeft het land iedereen wel iets te bieden. Het Noorden is aan de durvers. Hier leef je je uit in de Alpen en geniet je van de ongerepte natuur met smaragden meren. Wil je weg van andere toeristen, blijf dan weg uit Bled en bezoek het nabijgelegen Bohinj meer. Dezelfde prachtige natuur, maar dan zonder volle bussen.

Meer in het Oosten waan je je in Italië, door alle wijnranken en middeleeuws aandoende dorpjes. Bezoek Ptuj, het oudste stadje in Slovenië, en dwaal door kilometerslange wijnkelders. Blijf je liever bovengronds, dan kan je genieten van heerlijke Sloveense wijnspecialiteiten in Prlekija, waar je terrasjes te over hebt in het midden van de wijngaarden.

Mag het allemaal wat rustiger, dan trek je naar het Westen. Hier snuif je vakantiegevoel op aan de Adriatische kust. Verblijf in het resortstadje Portoroz, bezoek het middeleeuwse Piran en proef van het heerlijk zuivere zout. Iets meer naar het binnenland vind je ongelooflijke grotten met het Predjama kasteel,  het grootste kasteel ter wereld dat uit rotsen werd gehakt!

Centraal in Slovenië ligt groene hoofdstad Ljubljana, met daarrond prachtige valleien die heerlijk fietsen zijn. Je ontdekt hier ook de authentieke boerderijen, waar de meeste Sloveense producten vandaan komen. Wil je meer cultuur, kom dan alles te weten over het oudste wiel ter wereld, dat hier werd gevonden.
Dankzij haar rijke ondergrond en zuivere zout, is Slovenië ook perfect als wellness bestemming. Laat je onderdompelen in een modderbad vol mineralen in een van de vele spacentra, terwijl je uitkijkt over de rollende heuvels van het Zuiden.

Ben je ook zo verwonderd over al het natuurschoon en de culturele rijkdom van Slovenië? Waarom eens geen reisje maken? Contacteer ons vrijblijvend, of stap je Selectair reiskantoor binnen. We helpen je graag je favoriete deel van Slovenië ontdekken!
 helpt je graag verder
 helpt je graag verder

helpt je graag verder

Selectair VDK Reizen

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Meulestraat 2
8730 Oedelem